Identiteit.

Wat durf je?
Wat kan je?
Wat kies je?
Wat wil je?

De keuzes die je maakt maken wie je bent.
De keuzes die je maakt maken welke wegen je inslaat.
De keuzes die je maakt maken waar je naartoe gaat.
De keuzes die je maakt maken of je stilstaat of vooruitgaat.
De keuzes die je maakt maken of je oprecht bent aan jezelf of niet.

Wat je durft laat zien of wie je bent is wie je daadwerkelijk wilt zijn, of dat je opzoek gaat naar nieuwe dingen om zo te kunnen worden wie je wilt zijn.

Wat je kunt is wat je kiest te durven of kiest te leren. Je kunt altijd meer dan je denkt als de wil er is om te durven of te leren.

Wat je kiest maakt wat je durft en kunt. Alles is een keuze en elke keuze is belangrijk maar maakt tegelijker tijd ook geen verschil. Kiezen is als ademen.

Hoe willekeurig de keuzes zijn die je maakt vind ik interessant. Komt er in elke keuze die je maakt iets van je innerlijke identiteit mee naar buiten? Alsof deze tussen de meer naar buiten liggende lagen door sijpelt en nooit hellemaal te verbergen is.

Dromen helpen je achter nieuwe keuzes die gemaakt moeten worden te komen. Zodat je kunt kiezen om deze wel of niet aan te gaan. Ze helpen je nieuwe wegen te laten zien die in zou kunnen slaan.

Ik zie het als twee identiteiten; je innerlijke identiteit; de daadwerkelijke ik. Bewust van deze identiteit of niet hier ligt de kern van je identiteit.
Je uiterlijke identiteit; de identiteit die je bewust of niet laat zien aan de buitenwereld. De identiteit waar mensen van buitenaf op reageren en de identiteit die je wilt uitdragen naar de buitenwereld.

Je innerlijke identiteit; een plek waar alle gedachten in lagen over elkaar heen door de war liggen en vechten om naar boven te kunnen klimmen en tot uiting te komen. Dit zie ik ook als de echte ik, hierbinnen maakt het niet uit welke reacties die gedachten bij andere mensen oproepen en of deze controversieel zijn of niet. Er is geen ontkomen aan, de kern van je identiteit is wat het is.

De strijd binnen in iemand welke keuzes hij of zij moet maken wat wel en wat niet door te laten tot de uiterlijke identiteit wekt mijn interesse op. Hoe willekeurig zijn deze keuzes, of liggen deze vast in je identiteit en is er eigenlijk niet echt een ontkomen aan je daadwerkelijke ik?

Oprecht zijn tegenover jezelf kost kracht en kan alleen als je durft te kiezen voor dingen die niet altijd het makkelijkst zijn. Dingen die je niet altijd al kunt of had kunnen voorzien en daar dan toch voor durven te gaan.
Reacties van de buitenwereld op je buitenste ik kunnen ervoor zorgen dat de keuzes die je maakt veranderen en je andere dingen van je innerlijke identiteit naar buiten laat komen of juist niet.

Wat gebeurt er achter het masker wat je ophoudt naar de buitenwereld. (als het kijken vanachter je eigen ogen.)

Wat zeggen dingen als lievelingskleuren en lievelingsdieren over je identiteit. Zijn passies en voorkeuren die we hebben eigenlijk onze innerlijke identiteit die zich laat zien aan de buitenkant?

Mijn innerlijke ik, ken ik die wel? Denk ik deze te kennen? Wat zijn mijn keuzes en wat niet? Wie is de echte ik?

Wanneer is pijn iets waar je zelf voor kiest en wanneer is het een onoverkomelijk iets. Waar ligt deze grens en wanneer doet pijn echt pijn en is het meer dan het gevoel dat je leeft.

][

Advertisements